Măsura va fi aplicată în cele 28 de state ale Uniunii Europene, în Islanda, Norvegia și Lichtenstein, dar și în Macedonia, Serbia, Elveția și Turcia.
Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, în imediata apropiere a gurii de alimentare, în manualul vehicolului, în benzinării și la toate magazinele de vânzare ale automobilelor. Noul sistem de va ajuta consumatorii, cred oficialii UE, să aleagă tipul corespunzător de carburant pentru automobilul propriu.
Etichetele pentru benzină vor fi E5 (cu cifră octanică 95 sau 98 și cel mult 5% etanol), E10 (cu cifră octanică 95 sau 98 și 10% etanol) și E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), într-un cerc.
Etichetele pentru motorină vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmează a fi introdus la vânzare) și XTL (o motorină sintetică, care urmează a apărea), într-un pătrat.
Carburanții alternativi vor fi etichetați cu H2 (hidrogen), CNG (gaze naturale compresate), LPG (gaz petrolifer lichefiat) și LNG (gaz natural lichefiat), într-un romb.
Măsura a fost prevăzută în Directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, care presupune introducerea unui nou sistem de etichetare a carburanților.
Vechile etichete PB 98, 95 și ON vor dispărea și vor fi înlocuite cu E5, E10 și B7.
Prin aceste măsuri, UE speră ca șoferii să aleagă mai ușor carburantul potrivit pentru vehiculul lor. Regulamentele vor intra în vigoare de la 12 octombrie 2018.
Noi clasificări
– E5, E10 și E85 pentru benzină (cerc);
– B7, B10 și XTL pentru motorină (pătrat);
– H2, CNG, GPL și GNL pentru combustibilii pe baza de gazoși (romb)
Etichetele vor apărea pe mașinile noi care vor fi înmatriculate după data de 11 octombrie 2018.
Directiva 2014/94/UE se referă la: autoturisme, vehicule utilitare ușoare, vehicule grele de marfă, autobuze, autocare, motorete, motociclete, vehicule cu trei și patru roți. De asemenea, noul sistem de etichetare va fi OBLIGATORIU la toate BENZINĂRIILE din țările membre.
Pe de altă parte, aflăm că Washingtonul vrea să crească nivelul de etanol din rezervoarele americanilor. Benzina cu etanol în procent de peste 10% ar putea fi dăunătoare pentru motoare sau ar duce la pierderea garanției, susțin unii sceptici. Mai multe informații pot fi accesate pe http://www.fuel-identifiers.eu/.